miercuri, 28 decembrie 2011

Expozitia "Nostagia Aburului"

Expozitia "Nostagia Aburului"

12 decembrie -15 ianuarie Galeriile de Arta ale Centrului de Studii Europene 9:00-17:00


Centrul de Studii Europene Iasi – U.A.I.C. si Biblioteca Austria organizeaza in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iasi, in perioada 12 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012  expozitia „Nostalgia Aburului”, semnata de cunoscutul artist iesean Valentin Sava.
Situat intr-un loc de referinta in arta plastica contemporana, evenimentul expozitional cuprinde o selectie de 25 de imagini artistice prelucrate digital, exprimand interpretari unice ale evolutiei locomotivelor cu aburi.
Expozitia este gazduita de Galeriile de Arta ale Centrului de Studii Europene Iasi, B-dul Carol 1, nr. 11 si poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 17.00.
Coordonatori: Carmen Sirbu si Sorin Mazilu


Conceptul expozitiei „Nostalgia Aburului
In primavara anului 1983, asistam impreuna cu un coleg de studentie la plecarea pe drumul fara intoarcere, al casarii, a ultimelor trei locomotive cu aburi „Pacific”. Încorporate intr-un convoi mai lung de locomotive si vagoane vechi ce facea manevra pe liniile depoului c.f. Iasi, ”reginele” cailor ferate romane oftau surd din cei patru cilindri inclinati, in care aerul ce intra si iesea din ei suiera sinistru, in locul respiratiei ritmate al aburilor de altadata. Am inteles, inca de atunci, ca pufaitul familiar al cilindrilor si al cosului de fum, zbaterea fortoasa a bielelor motoaresi patinarea uriaselor roti, supuse  fortei formidabile  a aburilor degajati la fiecare demaraj, imi vor lipsi aproape visceral. Aceste minunate masini au lasat in memoria mea o amprenta de nesters, asociata cu cele mai frumoase amintiri ale copilariei, cu vacantele ei, fie de vara, fie de iarna, in care voiajul cu trenul tras de batrana locomotiva cu aburi era cel mai asteptat eveniment. Astazi, in epoca locomotivelor diesel si electrice al caror aspect aproape banal nu mai impresioneaza, nostalgia pentru vechile locomotive cu aburi apare din cand in cand, cu prilejul evocarii vreunui moment aniversar, in care evolueaza celebrele trenuri de epoca trase de „aburoasele” conservate prin efortul catorva nostalgici pasionati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes